Prezentare video: 05.55

Manastirea SF. NICOLAEÎn apropiere de satul Kastraki şi între mănăstirile părăsite Prodromu şi Pantocrator, pe stănca ei solitară, dăinuie Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas. Cercetătorii afirmă că denumirea provine de la numele persoanei pe cheltuiala căreia s-a construit prima ctitorie.
Mănăstirea, în forma ei de astăzi, a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, probabil peste ruinele unui lăcaş mai vechi. Suprafaţa redusă şi îngustimea stâncii pe care este aşezată mănăstirea a constituit cauza principală a realizării de construcţii cu mai multe etaje. Astfel, la primul nivel se află biserica şi trapeza, iar la al doilea, chiliile. Construcţia bisericii a început în preajma anului 1510, cu cheltuiala lui Dionisios Mitropolit de Larisa şi a lui Nicanor, arhiereu exarh de Stagon (Kalambaka). Din primele decenii ale secolului al XVI-lea când mănăstirea a fost complet restaurată şi s-a ridicat din temelie Biserica Sfântul Nicolae, viaţa monahală organizată se desfăşoară necontenit până în prezent.
Biserica alungită, cu o singură încăpere în formă de patrulater, cu o cupolă mică în centrul acoperişului, este lipită în partea de sud de peretele mănăstirii care urmează forma neregulată a stâncii.
Decorarea bisericii, dupa cum atestă o inscripţie, s-a terminat în anul 1527. Pictor a fost călugărul Theofanis Strelitzas (+1559), din Creta, întemeietor al şcolii cretane de pictură bizantină. Pictura naosului Bisericii Sfântului Nicolae este cea mai veche lucrare a lui Theofanis în care îşi pune amprenta personală cu toate trăsăturile specifice ale inconfundabilei sale arte: nobleţe, vioiciune, prospeţime, tonuri blânde şi luminoase şi, în general, o calitate de excepţie şi o tehnică desăvârşită a proiectării şi repartizării cromatice a formelor specifice care, în final, s-au cristalizat în marile ansambluri de pictură ale maturităţii sale artistice, în Mănăstirile Marea Lavră şi Stavronikita din Sfântul Munte Athos.
Pelerinul poate vizita Paraclisul Sfântului Antonie, Osuarul şi Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul, iar la ultimul nivel, vechea Sfântă Masă, cu fresce, servind în prezent drept loc oficial de primire.


MAREA METEORA  |  SF. STEFAN  |  VARLAAM  |  SF. TREIME  |  SF. NICOLAE  |  ROUSANOU

Webmaster